Powody, dla których odpowiednia ilość kawy jest dla Ciebie dobra

Niezależnie od tego, czy trzymasz kubek podróżny w drodze do pracy, czy wybiegasz po zajęciach ze spiningu, aby zatankować chudą latte, trudno wyobrazić sobie dzień bez niego. 

Kofeina pobudza i jest coś niesamowicie kojącego w popijaniu parującej filiżanki. Ale czy picie kawy jest dla ciebie dobre? Dobra wiadomość: argumenty przemawiające za kawą są silniejsze niż kiedykolwiek. Kolejne badania wskazują, że możesz uzyskać więcej ze swojego ulubionego porannego napoju, niż myślisz: Kawa jest pełna substancji, które mogą pomóc w ochronie przed chorobami częściej występującymi u kobiet, w tym chorobą Alzheimera i chorobami serca. Kofeina to pierwsza rzecz, która przychodzi na myśl, gdy myślisz o kawie. Ale kawa zawiera również przeciwutleniacze i inne substancje czynne, które mogą zmniejszać wewnętrzne stany zapalne i chronić przed chorobami.

Pozytywna strona kofeiny 

Kawa dostaje kopa od kofeiny, naturalnego stymulantu, który sprawia, że ​​czujesz się bardziej energiczny. Kofeina może mieć złą reputację, ale okazuje się, że kofeina w kawie nie tylko budzi. Działa na mózg, poprawiając pamięć, nastrój, czas reakcji i funkcje umysłowe. Jedno z badań mówi nawet, że kofeina może poprawić wytrzymałość i wydajność podczas ćwiczeń.

Składniki odżywcze 

Kawa zawiera około tysiąca różnych związków botanicznych. Naukowcy nie zbadali dobrze wszystkich z nich, ale jak dotąd wiadomości cieszą się dużym zainteresowaniem. W końcu kawa pochodzi z ziaren.Kawa jest źródłem składników odżywczych, w tym witamin z grupy B, potasu i ryboflawiny. 

Związki fenolowe

Ziarna kawy są również bogate w przeciwutleniacze, czyli związki chroniące komórki przed uszkodzeniami. Najnowsze badania pokazują, że to nie przeciwutleniacze jako takie sprawiają, że kawa, w umiarkowanych ilościach, jest korzystna. W rzeczywistości są to związki fenolowe. Związki fenolowe lub fenole to substancje występujące w pokarmach roślinnych, które odgrywają kluczową rolę w systemach obronnych organizmu, chroniąc go przed stresem oksydacyjnym, a także stanami zapalnymi. Kawa jest wytwarzana z ziaren, pokarmu roślinnego. Badania pokazują, że składniki fenolowe w kawie zapewniają prozdrowotne działanie podobne do tych w warzywach czy owocach.

Prawdopodobieństwo wystąpienia niewydolności serca jest mniejsze

Picie jednej do dwóch filiżanek kawy dziennie może pomóc w zapobieganiu niewydolności serca, gdy osłabione serce ma trudności z pompowaniem wystarczającej ilości krwi do organizmu.

Prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Parkinsona jest mniejsze 

Kofeina nie tylko wiąże się z mniejszą szansą na rozwój choroby Parkinsona, ale może również pomóc osobom z tą chorobą lepiej kontrolować swoje ruchy. 

Twoja wątroba będzie Ci wdzięczna 

Wydaje się, że zarówno kawa zwykła, jak i bezkofeinowa mają działanie ochronne na wątrobę. Badania pokazują, że osoby pijące kawę częściej mają poziomy enzymów wątrobowych w zdrowym zakresie niż osoby, które nie piją kawy.

Chrońi przed cukrzycą typu 2


Badanie przeprowadzone w 2014 roku przez naukowców z Harvardu, opublikowane w czasopiśmie Diabetologica, śledziło prawie 124 000 osób przez 16 do 20 lat. Ci, którzy zwiększyli spożycie kawy o więcej niż filiżankę dziennie przez okres czterech lat, mieli o 11% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2; ci, którzy zmniejszyli spożycie o jedną filiżankę dziennie, mieli o 17% większe ryzyko rozwoju choroby. Powodem mogą być przeciwutleniacze w kawie, które zmniejszają stany zapalne (stany zapalne przyczyniają się do ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2). Jeśli jednak masz już cukrzycę typu 2, powinieneś unikać produktów zawierających kofeinę, w tym kawy. Wykazano, że kofeina podnosi zarówno poziom cukru we krwi, jak i poziom insuliny u osób z tą chorobą.

Niższe ryzyko śmiertelności 

Twoja poranna kawa może pomóc zmniejszyć ryzyko śmierci. Badanie z 2022 r. wykazało, że umiarkowane spożycie niesłodzonej i słodzonej cukrem kawy wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem śmiertelności. Z badań wynika, że ​​osoby, które piły od 1,5 do 3,5 filiżanki kawy dziennie, w tym z cukrem, miały o 30% mniejsze ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny podczas badania.

Zmniejsza ryzyko chorób kamicy żółciowej 

Picie kawy może zmniejszyć ryzyko rozwoju kamieni żółciowych w późniejszym życiu. Niedawne badanie wykazało, że picie co najmniej 6 filiżanek dziennie wiązało się z 23% zmniejszeniem ryzyka rozwoju objawowej kamicy żółciowej w porównaniu z brakiem picia kawy. Ale jeśli obecnie masz kamienie żółciowe, możesz chcieć unikać kawy ze względu na stymulujący wpływ na pęcherzyk żółciowy.


Comments

Popular posts from this blog

Co należy wiedzieć o kwasach tłuszczowych Omega-3

Serum do Oczu: Kompleksowy Przewodnik z Głęboką Analizą IRIS Firming PM Eye Serum

Kosmetyczne Must-Have Każdej Pory Roku